Cassatie Hoge Raad

Cassatie Hoge Raad

Ondanks dat ‘Cassatie’ is afgeleid van het Franse ‘casser’ (breken), wordt in de meeste zaken het cassatieberoep vernietigd, niet de initiële uitspraak. Het doel van cassatie is dat er controle is op rechterlijke uitspraken. Cassatie kan worden ingesteld en wordt vervolgens getoetst door de Hoge Raad.

Cassatieadvocaat

In cassatie gaan kan uitsluitend via verplichte procesvertegenwoordiging, het proces wordt dan ook gevoerd door een cassatieadvocaat. In tegenstelling tot andere landen hoeft een advocaat in Nederland niet aan bepaalde eisen te voldoen om te kunnen vertegenwoordigen in cassatiezaken. De cassatieadvocaat is eigenlijk een advocaat van een andere advocaat, de advocaat die hem inschakelt heeft dan waarschijnlijk in zijn eigen zaak niet de gewenste resultaten behaald. Deze ‘speciale’ advocaat helpt dus te bepalen of het zinvol is cassatie in te stellen bij de Hoge Raad.

Hoe verloopt de cassatietoetsing

De Hoge raad gaat in principe na of de lage rechter het recht correct heeft toegepast. Er kan worden gekeken naar de kwalificatie van feiten, de lage rechter relateert de gepleegde feiten aan het recht. De cassatierechter kijkt naar deze toepassing van de rechtsregel en bepaalt dan of de lage rechter het recht goed heeft toegepast. De Hoge Raad toetst het cassatiemiddel: op welke (deel)beslissing is het recht niet goed toegepast en waarom is dit niet goed toegepast.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.