Cassatie betekenis

 

Cassatie betekenis

Foto door DC

Wat betekent cassatie?

Cassatie is afgeleid van het woord “casser” wat het Frans voor “breken” is. Cassatie betekent dat de hoge raad een vonnis van een ‘lagere rechter’ kan verbreken. Nadat een lagere rechter een vonnis heeft uitgesproken, kan beroep aangetekend worden.

Cassatierechter

De cassatierechter kijkt uitsluitend naar de toepassing en interpretatie van de wet in een bepaalde zaak. Er wordt dus niet niet meer gekeken naar de feiten die relevant zijn in een rechtszaak, maar de cassatierechter beoordeelt of het recht juist is toegepast. Als blijkt dat de manier waarop de lage rechter het recht heeft toegepast, niet correct is, kan de cassatierechter het vonnis vernietigen.

Onderzoek cassatierechter

De cassatierechter doet slechts zeer miniem onderzoek naar de feiten, de Hoge raad bepaalt uitsluitend of het recht juist is toegepast. Vaak kijkt een cassatieadvocaat eerst naar de mogelijkheid om in cassatie te gaan voordat beroep wordt aangetekend. Hiertoe stelt de cassatie advocaat een zogeheten middel op. In dit middel wordt uiteengezet waarom het recht niet juist is toegepast.

Suggesties zijn welkom voor “cassatie betekenis”.

This entry was posted in cassatie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.